Kurandza _A Learning Center in Mozambique

Posted by

A TRANSIT PLACE UNDER „THE BIG ROOF“

• A stable roof that protects kids and teachers from sun and rain.
• A smart roof that captures solar energy.
• A sustainable roof that collects rainwater.
• An airy roof that air-conditions the place.
• An iconic roof that creates identity for the children of the KURANZADA Learning Center.

THE BASE

A step of 20 cm in height defines the clear, rectangular concrete plateau with a silky shimmer, on which the different spaces of the school, in curved geometries, are arranged loosely and casually – as if fluid.

THE ABSENCE OF HIERARCHY

The architecture avoids hierarchies. The different rooms seem to attract each other as if magnetically, or to be drawn to each other, thus shaping each other and forming loose groupings. Narrow passageways appear here and there, creating a childlike, playful light- and shadow environment.

THE CENTRAL COURTYRAD

All rooms are oriented around the tree-lined, light-filled courtyard, which always remains pleasantly cool thanks to the evaporation of the plants and the small pond in its center. In the center of the water area, the existing trees now stand on small islands, creating the image of a Locus Amoenus: water splashes, birds nest in the trees, small fishes swim in the pond, frogs croak about. This place functions like a small village square: Here, students, teachers and parents meet, exchange ideas, play with each other, learn together, develop joint project ideas.

„THE BIG ROOF“

This free-floating, hierarchy-free „landscape“ is protected by a large and stable roof, whose structure is reminiscent of a market hall or an open trasit place such as a train- or bus station. Here it is en place of education, of developing innovati- ve ideas and sustainable concepts for a promising future for the children.

A PLACE OF ENCOURAGEMENT AND EMPOWERMENT

This is a place of an imminent journey or transformation: from here, the children are to go out into the world one day. The place is therefore open, wide and airy to reach the children‘s imaginations and encourage and empower them to learn to trust themselves; to see learning and studying as an opportunity to actively shape their lives and develop their interests and passions with all their energy and strength.

THE MATERIALS AND THEIR PROCESSING

From the point of view of sustainability: all the materials used – perhaps with the exception of the solar panels, which would have to be imported – are very common locally and the local craftsmen are experienced in using them. The archi- tecture is clear in its language and has a very low complexity. The whole building can therefore be erected only with the know-how available locally.

View from north to the rear terrace and garden of the KURANZDA Learning Center
Backyard _existing trees are located on green islands surrounded by a rain water pond with fishes and frogs.
The site
The materials
View from south to the entrance of the KURANZDA Learning Center

back to main page